12 Aralık 2009 Cumartesi

SALVADOR DALİ MÜZESİ, FIGUERES - İSPANYA / SPAIN






TEATRE – MUSEU DALİ

İspanya gezimizin üçüncü günü programımızda Figueres’teki Salvador DALİ müzesi ve Girona var. İlk iki günün aksine yağmurlu bir İspanya sabahına uyanıyoruz. Kahvaltı sonrası otobüsümüzle Figures’e doğru yola çıkıyoruz. Tek tesellimiz yağmurda yağsa kapalı bir mekânda gezecek olmamız. Kısa bir yolculuktan sonra Figuerese varıyoruz. Havadaki kara bulutlar dağılıyor, güneş yüzünü gösteriyor. Otobüsümüzü otoparkta terk edip küçük bir meydana çıkıyoruz. Bir ağacın altında gölgelenen küçük kafeteryası ile sevimli bir meydan. Meydanın her köşesi Dali’nin yapıtları ile süslenmiş. Paskalya tatili olması nedeniyle müzenin girişinde yoğun bir kuyruk var. Rehberimiz önceden toplu bilet rezervasyonu yaptırdığı için bu kuyruğa girmek zorunda kalmıyoruz. Rehberimizin işlemlerini tamamlamasını beklerken meydandaki Dali eserlerini, tiyatro müzenin binasını hemen yanındaki kiliseyi fotoğraflıyoruz.

Meydandaki kafelerden biri ve eşim


Torre Galatea
Plaça Gala-Salvador Dali ve hidrojen atomu
Rehberimizin biletlerimizi dağıtması ile sırayla grup halinde müzeye giriyoruz.
Gala – Salvador DALİ vakfı tarafından işletilen üç müzeden birisi Teatre museu DALİ. Diğerleri Pubol deki The Gala Dali Castle House Museum ve PortLligat’taki Salvador Dali House Museum.

Gala's Boat
İç bahçenin görünümü

Gala's Boat

Abraham Lincoln portre(*)

Teatre Museu Dali, 1974 yılında Figueres’in eski tiyatro alanında inşa edilmiştir. Bu müze Salvador DALİ’nin erken dönem çalışmalarından yaşamının son yıllarına kadar olan dönemdeki sürrealist çalışmalarını kapsayan ve sanatçının kariyerini sergileyen çalışmaları içerir.

İç bahçenin merkezindeki "Rainy cadillac"
Burada sergilenen dikkate değer çalışmaların bazıları; Port Alguer (1924),The Spectre of sex-Appeal (1932), Soft Self-Portrait with Fried Bacon (1941), Poetry of America – The Cosmic Athletes (1943), Galarina (1944-45), The Basket of Bread (1945), Atomic Leda (1949) ve Galatea of the Sphenes (1952).

Diğer önemli çalışmalar Dali tarafından tiyatro – muze için özel olarak üretilmiştir. Bunlar;The Mae West Room, The Palace of the Wind room, Monument toFrancseic Pujols ve Rainy Cadillac ‘tır

Venus'otorhinologic head

Belediye tiyatrosunun sahnesi
Tiyatro – muse bunların yanı sıra Dali tarafından seçilmiş bazı sanatçıların sınırlı sayıda çalışmalarını da içerir. Bu sanatçılar;El Greco, Maria Fortuny, Modest Urgell,Ernest Meissonier, Marcel Duchamp, Wolf Vostell, Antonio Pitxot ve Evarist Valiiés’ tir

Mae West Room

Etkileyici tavan tablosu: Palace of the Wind

Dali Müzesi başlı başına Dali’nin büyük bir yapıtı olarak, bir bütün olarak görülmelidir. Dali’ye göre müzedeki her şey ziyaretçiye çok geniş bir estetik deneyim sunmayı amaç edinmiştir.

Yatak Odası: Bir randevu evinde görüp beğendiği yatağı satın almıştır

DALİ JOIES koleksiyonu da Figueres’teki Dali tiyatro müzenin kalıcı sergisinde yer almaktadır. Sanatçı tarafından 1932 – 1970 yılları arasında üretilen 39 orijinal mücevherle birlikte çizimler ve tablolar sıra dışı bir geniş etki yaratır.

Dawn, noon, sunset ve twilight 1979


Son söz:
“ Without an audience, without the presence of spectators, these jewels would not fulfill the function for whichthey came into being.The viewer, then, is the ultimate artist. His sight, heart, mind-fusing with and grasping with greater or lesser understanding the intenet of the creator-gives them life.” Salvador DALİ

“ Dinleyici ya da izleyici olmaksızın bu mücvherler olmaları gereken yere gelip işlevlerini yapamazlar. İzleyici en son sanatçıdır. İzleycinin görüşü, kalbi yaratcının niyetini az ya da çok anlaması bu mücevherlere hayat verir.” Salvador DALİ

(*) Bu tabloda Dali'nin eşinin çıplak tablosu vardır. Bunu çıplak gözle görebilirsiniz. Ftoğrafını çektiğinizde ya da fotoğraf makinesinin vizöründen baktığınızda Abraham Lincoln'ün portresini görürsünüz. Dali bu resim için şöyle demiştir. "- Sevgilimin çıplak resmini burada görebilirsiniz ama onu yanınızda götüremezsiniz."

Yazı ve Fotoğraflar: Dr.M.Cengiz TÜMER
Kaynak: Müze Broşürü

1 yorum:

  1. Ellerinize sağlık, çok güzel ve aydınlatıcı bir yazı olmuş zevkle okudum :)

    YanıtlaSil