12 Aralık 2009 Cumartesi

PICASSO MÜZESİ, BARCELONA - İSPANYA / SPAIN



MUSEU PICASSO DE BARCELONA

Avrupa kent gezilerinde müze ziyaretleri olmazsa olmazlardandır. Hemen hemen her kent çok değerli sanat eserlerini barındıran mükemmel müzelere sahiptir. Barcelona da öyle… Gaudi’nin eserlerinin kenti bir açık hava müzesine çevirmesinin yanı sıra ünlü ressm Pablo PİCASSO müzesi de Barcelonaya ayrı bir değer katmaktadır. Rambla caddesinde Colombus Meydanından Catalunya Meydanına çıkarken yolun hemen hemen ortalarına düşen bir noktadan sağa dönerek dar sokaklardan Gotik Mahalleye girersiniz. Önünüze çıkan ana caddeyi geçip dar sokakta ilerleyerek önce bir meydana gelirsiniz, meydandan yaklaşık 200 metre sonra sağ tarafta yine dar bir sokakta Museu Picasso de Barcelonayı bulacaksınız.


Barcelona’daki Picasso Müzesi, bu ünlü ressamla ilgilenen sanatseverler için bir referans noktasıdır.

Giriş bileti 6 €


Müzenin kurulması, sanatçının şehrinde kalıcı bir iz bırakma isteğine dayanır. Özel sekreteri ve 1935 yılından bu yana çok yakın arkadaşı olanJaume Sabartés’in 1960 da kendi koleksiyonunu Barcelona şehrine bağışlaması ile dünyanın ilk Picasso Müzesi kurulmuştur. Picasso Müzesi 9 Mart 1963 de kapılarını açmıştır. 1970 de Picasso 1700 den fazla çalışmasını müzeye bağışladı ve şehir konseyi de komşu Castellt sarayını da kullanıma açmaya karar verdi.

Harlequin, 1917 - Oil on canvas

Bu koleksiyon “Las Menas” serisini de kapsayan 57 muhteşem kanvası içermektedir. Bu da müzeyi; dünyanın en ünlü sanatçılarından birini tanımak için önemli bir başlangıç noktası haline getirmiştir. Daha sonraki dönemlerde Meca Mauri ve Finstres sarayları da eklenerek daha büyük sergi salonları elde edilmiştir. 3600’ü aşkın çalışma ile müzenin kalıcı koleksiyonu sanatçının yaşamının farklı peryodlarının ( erken dönem, blue peryod, rose peryod, cubizm vb) zengin sunumlarını içermektedir.


Las Meninas (group), 1957 - Oil on canvas


Mandolin and Guitar. Juan-les-Pins 1924


Picasso müzesi, 1947 – 65 yılları arasında Picasso tarafından yapılmış harika oyma ve yontuları da içermektedir.
Picasso 25 Ekim 1881 de İspanyanın önemli sanat enstitülerinde öğretmenlik yapan ve bir müzede küratör olarak çalışan Jose Ruiz Biasca ile İtalyan asıllı Maria Picasso Lopez’in çocukları olarak Malaga/İspanya da dünyaya geldi.
1895 de Barcelonaya taşındılar ve Pablo Picasso 14 yaşında tanınmış bir sanat okulu olan Llotja School of Fine Arts’a kabul edildi. İki yıl sonra Madrid ‘de San Fernando Academy of Fine Arts’ta çalışmaya başladı. Bu arada sık sık Prado Museum’u ziyaret etti. 1900 yılında Quatre Gats’de ilk kişisel sergisini açtı. 1903 te Blue Peryod döneminde yaşadıklarını mavi renk temasıyla tuvale aktardı. Bu dönemde yaşlılık fakirlik ve ölüm konularını işlemişti.


Las Meninas (infanta Margarita María), 1957


Personage with a Guitar 1920
1905 Rose Peryod’un başlangıcıydı.Bu dönemde renkten çok çizgi ve desen kullanımına önem vermeye başlayan sanatçının cambaz ve soytarı figürlerine ağırlık verdiği görülmektedir.
The Pigeons, 1957 - Oil on canvas

1907 de “Les Demoiselle d’Avignon” ile Cubizm döneminin başlangıcını işaret ediyordu.

Musical Instruments and a Fruit Bowl on a Table 1915


Landscape related to The Harvesters. 1907
1931 yılında Paris yakınlarında bir konak satın alarak gravür ve heykel atölyesi kurdu.
27 Nisan 1937 de Almanların saldırısıyla bombalanan Guernica kasabasının durumu ressamı çok etkilemişti. Picasso bu olaydan sonra tamamladığı tablosuna Guernica adını verdi.
Yapıtlarıyla yaşarken ölümsüzlük mertebesine ulaşan ressam 8 nisan 1973 te öldü.
Yazı: Dr.M.Cengiz TÜMER
Fotoğraflar: internet ortamı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder