12 Aralık 2009 Cumartesi

NATIONAL GALLERY OF SCOTLAND, EDINBURGH - İSKOÇYA / SCOTLAND

NATIONAL GALLERY OF SCOTLAND, EDINBURGH

Otelimize yerleştikten sonra yorgunluğumuza rağmen kenti keşfetme isteği ağır bastı. Yakın bir hedef, Edinburg parkını ve içinde ünlü ressamların ve Rembrandt’ın orijinal resimlerinin bulunduğu National Gallery’i seçtik. Princess caddesi ile kente gelen demiryollarının sonlandığı Central Station arasındaki vadiye düzenlenmiş park, yılın 360 günü yağmurlu geçen ve bu yüzden güneşe hasret İskoçların havanın güneşli ve sıcak olmasını fırsat bilerek soyunup çimenlere uzanması ile yeşil bir plaja dönmüştü. Parkın girişinde çiçeklerden yapılmış dev bir saati hayranlıkla izleyerek heykeller, rengârenk çiçekler arasından ulusal sanat müzesine doğru ilerledik. Grek mimarisinde yapılmış taş binanın ÜCRETSİZ olan kapısından geçince muhteşem bir galeri ve devasa resimler karşıladı bizi Yaklaşık üç saat boyunca muhteşem tabloları hayranlıkla izledik.

Galeri, William Henry Playfein tarafından tasarlanmış ve 1859 yılında halka açılmış. Erken Rönesans döneminden 19. yüzyıl sonuna kadar olan güzel sanatlar koleksiyonuna evsahipliği yapıyor.


Allan Ramsay. Portrait of Anne Bruce, Mrs. Bruce of Arnot. c.1765


Allan Ramsay. Portrait of Margaret Lindsay, Mrs. Allan Ramsay. c.1757
Sir David Wilkie. Distraining for Rent. 1815

Sir David Wilkie. Samuel in the Temple.

Sir David Wilkie. William Chalmers-Bethune, his wife Isabella Morison and their Daughter Isabel
Sir Henry Raeburn. Portrait of The Reverend Robert Walker Skating. 1784.


O’nu dolaşırken keyifli saatler geçirir ve Raphael, Titian, El Greco,, Valesquez, Rembrandt ve Rubens’ten Van Gogh, Monet, Cezanne,Degan ve Gouguin’e ait şaheserleri huzurlu, dingin bir ortamda izlersiniz.

Diego Velázquez. Old Woman Frying Eggs. 1618



Paul Gauguin. Three Tahitians. 1899

Rembrandt. Hendrickje in Bed. c. 1648
Titian. Venus Anadyomene. c.1520


Sir Henry Raeburn. Sir John Sinclair. About 1794-5.


İskoçya boyutundaki bir ülke için haklı olarak dünyadaki en iyi koleksiyonlardan biridir. Koleksiyonun en geniş bölümü İskoç resim tarihinini kapsar. Ramsey, Raeburn, Wilkie ve Mc Taggart gibi İskoç resmimin büyük isimlerini sunar. Bunlardan en seçkini Raeburn’un “ The Revend Robert Walker skating on Duddengiton Loch” ya da bilinen ismiyle “Skating Minister”dir
Ayrıca bu kalıcı koleksiyonun yanı sıra ayrılan üç salonda programlı sergiler sunar. Bizim orada bulunduğumuz dönemde Rembrandt 400 adlı sergi vardı.

Yazı : Dr.M.Cengiz TÜMER

Fotoğraflar: İnternet ortamından

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder