9 Ocak 2010 Cumartesi

ALLİANOİ - BERGEMA -İZMİR; TÜRKİYE

SULAR ALTINDA ALMADAN SON BİR BAKIŞ: ALLİANOI

Hastanemiz gezi topluluğu olarak gezi programımızı yapmak için toplandığımızda hiç tartışmasız ilk sıraya Bergama – Allianoi gezisini aldık. Acelemiz vardı; en iyi korunmuş durumdaki Roma devri termal banyo kalıntıları Yortanlı Barajının suları altında kalmadan son bir kez görmek için aceleciydik.
Pazar sabahı, puslu bir bahar sabahına uyandık. Saat 07.30 da ekibimizi toplayıp yola çıktık. Rehberimiz Dündar OZAR’ın güzel İstanbul Türkçesi ile verdiği bilgileri dinledikçe yaşadığımız bölgenin eski uygarlıklar açısından ne kadar zengin olduğunu ve bu konuda ne kadar az bilgiye sahip olduğumuzu anladık. Yolda Yeni Şakran yakınlarında kahvaltı molası verdik. Bergama’ya vardığımızda ilk hedefimiz kale ve Akropol’du. Dar ve virajlı yoldan tırmandığımızda girişte bizi bi sürpriz bekliyordu. Önceleri %80’lik devlet memuru indirimi ile yaklaşık iki üç YTL olan ören yeri giriş ücretleri 10 YTL ye yükseltilmişti. Ören yerleri ve müzeleri gezme kültürü olmayan halkımızı bir de ödeyemeyeceği giriş ücretleri belirleyerek buralara nasıl çekeceğiz? Her neyse, biz buraları görmek için gelmiştik ve ücreti ödeyerek girdik.

Dündar Beyin rehberliğinde önce ana yapısı Berlin Müzesine kaçırılan Zeus Sunağının temellerini izlerken ana yapıyı hayalimizde canlandırdık; kütüphanenin kalıntılarını gördükten sonra,. Dünyanın en dik ve seyyar sahneye sahip tek tiyatrosunu gördük oynanan oyunları ve konserleri düşledik. Kemerli ve tonozlu yapılarla oluşturulan platform üzerine inşa edilen tapınak ve kral saraylarından sonra yeniden otobüsümüze binip tarihin ilk tıp kompleksi olan ve kapısında “ Buraya Ölüm Giremez” yazan Asklepion’a indik. Ana caddesi, kütüphanesi, odeonu, termal su ile ısıtılan banyoları, hidroterapi ve psikoterapi bölümlerinden oluşan kompleksi yine Dündar Beyin anlatımı ile dolaştık.

Öğle yemeğinden sonraki hedefimiz, Allianoi idi. Yakın bir zamanda Yortanlı Barajının suları altında kalacak ve 17 metre su ile örtülecek olan iki ana caddesi, çift kemerli Roma Köprüsü, 9700 metrekarelik kullanım alanıyla Anadolu’nun en büyük termal yapısı, anıtsal çeşmeleri ve nekropolüyle bir termal merkez Allianoi. Halen kurtarma kazılarının ve sivil toplum örgütlerinin kurtarmaya yönelik yoğun kampanyalarının devam ettiği ören yerini buruk bir hayranlıkla geziyoruz.
Bir hafta boyunca aralıksız yağan yağmur sularının ve onların getirdiği millerin dolduduğu kazı alanını görünce, ekonomik ömrü elli, altmış yıl olan bir baraj gölünde birikecek ve Allianoi’yi yok edecek çamur birikimini düşündük. Bir taraftan da baraj mı?, tarih mi? İkilemini düşünüyorduk..

Yazı ve Fotoğraflar:
Dr.M.Cengiz TÜMER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder